На 28-и Юли в родопското село Рабово, Община Стамболово, ще се проведе Фестивал на хляба. Мястото на провеждането ще е в комплекса за селски туризъм "Тепавицата", а началния час е за 10 ч.

 

На фестивала ще присъстват производители и почитатели на биологични житни култури, природолюбители, радетели на българските традиции и най-вече тези, които имат предпочитания към лимеца – най-старата житна култура. Всички те ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец – от жътвата до изпичането му.

 

Идеята за Фестивал на хляба в Източните Родопи е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от 7 години. Започнал е с една шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово.

 

Петко Ангелов получи сертификат за лимеца му като биопродукт. За сертификата Петко Ангелов получава от края на 2009г. експертна и финансова помощ от българско-холандския проект за устойчивото развитие на Източните Родопи „Новото тракийско злато” чрез компонента му биоземеделие. Проектът подкрепя семейство Ангелови и за довършването на къщата им за гости чрез компонента си за екотуризъм.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!