Овощна ферма в Белгия и животновъдно стопанство във Франция са двете най-желани за посещение места от кандидатите по програмата на "Грийнпийс" за международен обмен на фермери. Това разказа за Фермер.БГ Меглена Антонова координатор кампания „Екологично земеделие” в  организацията.
[news]
Кандидатите се записваха за участие до 3 ноември, а избраните ще бъдат обявени в средата на месеца. По думите на Антонова от България са кандидатствали 30 души, а общо от всички държави, участвали в проекта, желаещите са над 60. 
„ За нас беше интересно, че беше доста голям микс – имаше не само хора, които вече са решили да се занимават с такъв вид земеделие, а имаше и конвенционални производители, които проявяват интерес към други практики и искат да научат нещо ново. А имаше и една трета група от хора, които не просто искаха да се занимават с производство, а искаха да организират курсове за обучение на младежи, които са пред изпадане от училище, т.е. на още едно ниво да пренесат това, което знаят“, заяви Антонова. 
 
За разлика от българите и гърците, които са пожелали да посетят фермите в Западна Европа, тамошните фермери пък са поискали да дойдат у нас, за да проучат селскостопанските практики на Балканите. 
По думите на Антонова кандидатите от България не са фокусирани само в един сектор. Най-много са желаещите, които имат ферми за житни култури и трайни насаждения като лозета, обобщи Антонова и добави: „Има и ферми, които се занимават със всичко – от овощарство, през житни култури и животни. Те за нас са доста интересни, защото така затварят кръга на всички неща, които може да прави една ферма“. 
 
От "Грийнпийс" вече провеждат разговори с производителите, за да преценят кои двама ентусиасти ще изпратят на безплатен обмен.