Високите цени на тока на свободния пазар се отразяват най-силно върху работата на животновъдните ферми с висока степен на механизация, а също на мандрите и на кланиците.
 
 
Доилните апарати, хладилните инсталации и климатичните системи работят с електроенергия, която в повечето случаи се купува от търговци на борсови цени, а през последните седмици те са с около 50% по-високи от средните за миналата година. 
 
„Млечните продукти ще бъдат най-сериозно засегнати от високите цени на свободния пазар на електроенергия, като негативното влияние на скъпия ток ще се отрази и върху останалите основни хранителни продукти“, коментира Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България, пред Bulgaria On Air.
 
 
Според него в млечния бранш няма да има рязък скок на цените на тока „от днес за утре“, тъй като голяма част от фирмите имат едногодишни договори за доставка. Други предприемачи обаче са обезпокоени от писма, които техните доставчици изпращат, че във връзка с резките промени на свободния пазар на електроенергия искат преразглеждане на съществуващите договори.
 
В някои от тях се предлага новата доставна цена на енергията да се базира върху стойността, достигната на борсовия сегмент „Пазар ден напред“, където повишенията през последните седмици са най-големи.
 
Заради скъпия ток за фирмите по искане на КНСБ преди ден се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. След тричасово заседание представителите на синдзикатите, работодателите и правителството не намериха решения на проблема. Затова социалните партньори на правителството поискаха среща по темата с премиера Бойко Борисов.