Животновъди протестираха пред Министерството на земеделието и храните с искане за контрол на вноса на суровини за производство на млечни продукти и искане за по-високи изкупни цени на продукцията. 
 
Фермер.БГ разговаря с представители на Асоциация Тракийско мляко, които се присъединиха към протеста. Те не пожелаха да цитираме имената им, защото ще си „имат проблеми“.  Споделиха какви са исканията им: „Да има пълен контрол“, както и да се „оправят цените на млякото“. При цени от 40 – 45 ст/л. Мляко, всички сме обречени на фалит, особено ние малките фермери“, коментираха животновъдите. 
 
4 са основните искания на животновъдите в днешния протест, съобщиха представителите от Тракийско мляко:
 
Поддържане на изкупна цена на литър краве мляко – 75 ст/л. След като ЕС ни налага да купуваме техни продукти, искаме те да направят така, че да се поддържа цена от 75 ст/л. - например с допълнително субсидиране на литър мляко.
 
Второто искане на млекопроизводителите е „изравняване с европейските субсидии“, тъй като „сме чували от много хора, че други европейски страни получават по 900 евро на крава, а ние получаваме по 250...“
 
Третото настояване на фермерите е Спиране на палмовите мазнини в млечните произведения и забрана да влизане в магазините на продукти, съдържащи палмова мазнина.
 
De minimis-ът да ни бъдат раздаден в пълен размер, искат още животновъдите. 
 
Фермерите от Асоциацията споделиха, че са участвали в срещата във Велико Търново преди два дни с представители на мандрите и МЗХ, но не са останали доволни от резултатите, постигнати на нея. „10-те милиона лева, които ни предложиха, не могат да ни покрият и 10% от загубите. Освен това, според фермерите, срещата във В. Търново е минала „по-скоро като монолог, защото някои от хората, които искаха да вземат думата, бяха контрирани. Имаше обещания, които сме чували от много години“.  
 
По време на протеста млекопроизводителите заявиха, че ще искат среща с министър председателя Бойко Борисов, за да го запознаят с проблема и „да поискаме някаква възможност за допълнително финансиране от него“.
 
И въпреки че днес животновъди протестираха в София, в протеста не участваха представители на всички браншови организации в сектора. 
 
Фермер.БГ потърси коментар за това от Танчо Колев, Председател на Националната асоциация на млеко и месопроизводителите: На срещата във Велико Търново с министър Танева имаше диалог. Всичко трябваше да се случи вътре в залата, а не трима души да се скатават след срещата и да обявяват, че протест ще има. Аз не съм доволен, че именно тези колеги не застанаха зад предложенията, които направих и да кажат: Ако тези обещания не се изпълнят и министър Танева не спази поетите срокове, ще стачкуваме. В този диалог трябваше да има мъжка постъпка и някой да стане и да подкрепи предложенията, които направих, а именно – българското кисело мляко и сиренето да са от българско прясно мляко. Някой трябваше да стане и да каже, че ако това не се случи до 10 дни, протест ще има. Или да търсим 24-те милиона по de minimis допълнителна помощ освен обещаните 10 млн. лева. Никой нямаше мъжката постъпка да стане и да ме подкрепи, а след срещата излизат и казват, че ще има протест. Това за мен е кокошкарска работа... 28 области – от 3 до 8 представители от всяка област и никой не стана да каже, скатават се...“
 
Фермер.БГ припомня, че в началото на март председатели на браншови организации на животновъдите обявиха, че ще има национална стачка, която ще блокира страната на 24 март. Основното настояване на животновъдите тогава беше за контрол при вноса на млечни продукти и суровини при влизането им в страната, премахване на контрабандния внос, както и контрол на мандрите и това с какви суровини работят те.  
 
Само ден след като фермерите обявиха намеренията си, от МЗХ обявиха, че започват проверки на всикчи млекопреработвателни предприятия в страната, съвместно с НАП и Агенция Митници, като се проверяват всички финансови документи, с които мандрите купуват суровини, продават продукция и внасят ДДС в хазната. 
 
След като стартираха проверките на мандрите, се проведоха заседания на Областните консултативни съвети по животновъдство, като почти всички от тях излязоха с официални решения да търсят конструктивен диалог с МЗХ за справяне с кризата в млечния сектор, а не да излизат на стачки и протести. На фона на провеждащите се областни съвети, в общественото пространство се заговори и за обща среща между животновъди, мандри и ръководството на МЗХ. Така се стигна и до срещата във Велико Търново, на която министър Десислава Танева пое конкретни ангажименти за сектора, сред които отпускане на държавна помощ de minimis, засилени проверки на млечни продукти в търговската мрежа, промени в етикетирането на млечните продукти...
 
След срещата по-голяма част от фермерите, участвали в нея, заявиха, че няма да протестират, а ще изчакат да видят какви резултати ще дадат мерките, предложени от МЗХ. Пред Фермер.БГ Бранимир Боянов дори коментира, че „със срещата между МЗХ, животновъдите и млекопреработвателите днес във Велико Търново се бламира стачката“, а министър Танева посочи, че по време на срещата темата за протести изобщо не е повдигана. 
 
След всички тези събития, две нещо са факт – кризата в сектора продължава, а обединението на животновъдите у нас все още изглежда мираж!

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ