Днес традиционният фестивал „Произведено във фермата“ пред Министерството на земеделието е посветен на биологичното козе и овче сирене, съобщават организаторите.
Фермерски фестивал открива сезона на суджуците
На специална дегустация по обяд гостува мандра от село Костелево в подножието на Врачанския Балкан. За преработката на биопродуктите се използват единствено подбрани закваски, сирищна мая, калций и мляко, обясняват животновъдите.
На богатия есенен пазар се завръща и живият шоколад на производители от ловешкото село Дойренци – бивши IT специалисти. Шоколадът се прави от биокакао от Перу, без термична обработка. Суровите зърна се мелят в гранитна каменна мелница, след което се смесват с пчелен мед.
Допълнителен вкус на продукта придават изсушените билки и плодове, като бъз, лют пипер, арония, коприва, пчелен прашец, листенца от роза, тахан от ядки и фурми, отгледани на родна почва.
На фестивала продължава да ухае на печена тиква, премесена с дъх на лято. Носят го производители на биомалини от Самоковско.
Заедно с тях своите фермерски храни на пазара ще изнесат също производители на яйца, гъби шийтаке, лютеница, мед, сезонни плодове и зеленчуци, плодови сокове и вина, сладка, ръчно правени хлябове, сладки изкушения и натурална козметика.
Фестивалът „Произведено във фермата“ започва в 10:00 часа, а участващите фермери и производители са регистрирани по Наредби 3 и 26 или по Закона за храните.
0 КОМЕНТАРА