Измененията в климата толкова зачестиха, че оказват все по-голямо влияние върху стоковите пазари. Наводненията в САЩ през последните няколко седмици дадоха голям тласък нагоре на цените на царевицата и соята. Времето обърка и работата на земеделците в Индия, Австралия, Китай и Канада, пише порталът World-grain.com.

Цената на пшеницата се готви за скок – има тежка суша в Русия

Безпрецедентните валежи през месец май накараха търговците да се раздвижат. Много фермери го определиха като един от 10-те най-дъждовни в своята история. Нещо повече, влажното и хладно време започна още през месец април, което доведе до голямо закъснение на пролетната сеитба. 

Проливните дъждове през май и извънредната влага в голяма част от Щатите накараха производителите да се молят за суша поне за две седмици. Дойде месец юни, а с него и още дъжд.

Рекордното изоставане в пролетната сеитба очевидно ще скъси времето за развитие на културите. Това автоматично поставя част от американската реколта пред риск от измръзване през месеците септември и октомври, ако атмосферата се изстуди по-бързо от обичайното, както прогнозират oт World Weather Inc.

На други места по света също се борят с климатичните аномалии, включително Канада, Индия, част от Европа и Западна Русия, Китай и Австралия. Сякаш едни от малкото производители, които се радват на предимно добро време, са тези в Южна Америка.

В Индия сезонът на мусоните започна много слабо това лято. Валежите през първата половина на месец юни паднаха средно с 43%. Втората половина започна с по-добри валежи, но само в някои части от страната.

Глобалният феномен Ел Ниньо и свързания с него Индекс на южното колебание (SOI) със сигурност допринесоха за по-слабите юнски дъждове в Индия. Топлата океанска вода в централната екваториална част на Тихия океан накара индекса да стигне драстично отрицателни стойности през голяма част от месеца.

Добрата новина е, че влиянието на Ел Ниньо се очаква постепенно да отслабне през следващите няколко месеца. Това би трябвало да повиши валежите в Индия и поради тази причина синоптиците от World Weather Inc. предвиждат повече дъжд през месеците юли и август. Така спекулациите от вероятен недостиг на валежи през лятото постепенно ще отшумят. И все пак индийците не се надяват на идеална влага тази година.

Австралия е друга точка на света, където Ел Ниньо със сигурност има пръст в оскъдните валежи. Фермерите в Куинсланд и Нов Южен Уелс не са виждали достатъчно влага от преди да засеят пшеницата и ечемика. Но и там, както в Индия, с отслабването на Ел Ниньо по-късно през юли и август, времето ще се подобри.

Части от Северната китайска равнина също са сухи от седмици и това оказа натиск върху зърнените и маслодайните култури. Засегнатите райони обаче са твърде малко и сушата вероятно ще отслабне заедно с Ел Ниньо.

Сушава е ситуацията също в Канада и Общността на независимите държави – от Източна Украйна до Западен Казахстан. Там сушата често тормози фермерите през последните три години. Значителните валежи напоследък в цялата Канада обаче успяха да съживят реколтата, като подобна съдба се очаква да ощастливи и украинците, и казахстанците.