Тревогите относно най-популярния хербицид в света продължават да нарастват, тъй като американските фермери все по-често съобщават за плевели, устойчиви срещу глифозат. Веществото е основна съставка на огромен брой пестициди, общо около 700 продукта, и се използва широко както из ферми, така и в тревни площи в жилищни зони, съобщава GreenTech.bg.

 

Химическото вещество предизвиква все по-сериозно недоволство. И учени, и природозащитници предупреждават, че резистентността на плевелите към глифозата се превръща в сериозен проблем навсякъде. Това пряко влияе на производството на храни.

 

В най-новия случай на устойчивост на плевелите към глифозата ученият Далас Питърсън, експерт по плевелите, казва, че способността на растенията да не се влияят от веществото се увеличава бързо из всички ключови земеделски зони на САЩ като например щата Канзас. Питърсън, който е специалист по плевели в Държавния университет в Канзас и президент на Обществото за науки за плевелите в САЩ, казва, че особен проблем се явява плевелът Палмър амарант (Amaranthus palmeri), който неудържимо избуява навсякъде.

 

Устойчивостта на плевелите става все по-голям проблем също и защото нараства броят на растенията, които все по-лесно понасят глифозата. Земеделците в САЩ вече са направили списък с 14 „устойчиви на глифозат“ растения, които са документирани в различни земеделски райкони на САЩ.