Земеделските производители ще бъдат задължени да уведомяват Пожарната, когато предстои да почистват пасища, мери и ливади. Това обяви в сутрешния блок на БНТ1 земеделският министър Десислава Танева. Именно земеделската дейност е една от основните причини за възникване на горски пожари. 
 
От близо 220 регистрирани пожари тази година в горски територии, едва 4% са предизвикани от природата и по-конкретно от мълнии, а останалите 96% са причинени от човешка небрежност и немарливост. 
 
„От тези 220 пожара обикновено възникват от огнища, които са в земеделските територии от почистване на храсти. Много малка част са пожарите, които са възникнали направо в горска територия, посочи Танева и допълни: Работим в много добра комуникация с МВР и ГДПБЗН и ще въведем задължение, когато земеделски производител реши и планира почистване на такава площ с техника да уведомява съответния район на пожарната, за да има готовност”. 
 
Земеделските площи, на които са възникнали пожари, не се подпомагат със субсидии, защото почистването им чрез опожаряване не се допуска, припомни Десислава Танева. 
 
Oт пожарите до момента са засегнати около 11, 600 дка горски територии. От тях около 3, 500 дка са т.нар. „върхови пожари”, при които ще следва ново залесяване. 
 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!