От Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) може да осигури социална адаптация и трудова интеграция на нуждаещите, засегнати от конфликта в Украйна и последствията от него. Това се казва в писмо на асоциацията, изпратено до премиера Кирил Петков и министъра на земеделието Иван Иванов. 

Как се изменя броят на животните за една година

“Към дадения момент в близките седмици и месеци можем да поемем около 1000 души на територията на  областите Търговище, Разград, Шумен, Пловдив, където  заедно с областните управители на тези области можем да разработим кризисен план за приемане, настаняване и адаптираме на нуждаещите се към условията на живот и заетост в Република България”, се казва в писмото, предоставено и на Агри.БГ.

От асоциацията припомнят, че 4 отправят призиви към министерствата на земеделието и труда и социалната политика да се финансират кампуси  за мобилни жилища, в които да работят сезонни работници, включително и чужденци.

“За съжаление никой досега не обърна на това необходимото внимание.
В дадения случай, ако поне едно от четирите правителства се беше вслушало в нашите призиви и прогнози, щяхме да бъдем подготвени и за най-лошите природни, международни и други катаклизми и с успех да гарантираме продоволствената сигурност на страната ни, независимо от климатичните, международните или политически сътресения.

УС на БАМ-я изразява своята готовност да се включи в работата на Националния кризисен щаб в рамките на своите компетенции и възможности”, се казва още в писмото.