Измененията в Наредба 26, касаеща директните доставки на малки количества храни от животински произход, бяха представени пред фермерите, участници във втората Национална среща на земеделските производители, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Д-р Деница Динчева, дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), беше категорична, че нараства тенденцията на все по-голямо търсене на продукти от директен производител и измененията в Наредба 26 разширяват възможностите пред дребните фермери.

 

Д-р Динчева припомни, че Наредба 26 е в сила от 2010 г. „Наредбата даде възможност за директна доставка на малки количества храни – птиче и заешко месо, сурово мляко, яйца, мед, месни и млечни продукти – директно произведени от фермерите“ припомни Динчева. На срещата стана ясно, че е готово изменението на Наредба 26, но то още не е обнародвано в Държавен вестник. Проектът за нова Наредба е в ЕК, откъдето се очаква одобрение на разписаните изменения. В новия проект е предвидена възможност за производство на млечни продукти в подвижни мандри.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 

 

„Увеличени са количествата за директна продажба и е разширена територията на тяхната доставка“, обобщи промените д-р Динчева. В проекта е заложено увеличение на количеството на сурово краве мляко, което ще могат да продават директно фермерите – от 73 000 кг годишно сега, на 150 000 кг годишно. Увеличение има и при количествата на сурово овче, козе и биволско мляко – 60% от месечния млеконадой за ферми с до 50 животни в период на лактация (сега са 35%). За директна продажба вече ще са 50% от месечния млеконадой за ферми от 50 до 1000 животни (сега са 30%), както и 40% от месечния плеконадой за ферми с над 100 животни (сега са 20%).

 

„Проектът за изменение и допълнение включва и продажбата на пчелни продукти – мед, пчелно млечице, восък, прашец – като директни доставки. Увеличен е и броят на яйца от кокошки и пъдпъдъци на 1 000 броя седмично като досега беше възможно директно да се продават по 500 бр. седмично. Прясна сладководна риба вече ще може да се продава до 5 000 кг, досега разрешена беше продажбата на количества до 2 000 кг. Директната доставка на дивеч вече се разрешава на територията на цялата страна, а не както е сега – само в административната зона, в която е добито месото и в една съседна“, информира д-р Динчева.

 

Тя допълни, че в новия проект са въведени две нови понятия. Едното е „мобилна хладилна витрина“ - подвижен обект за продажба на храни, и „временен обект за продажба на млечни продукти“ - дава възможност за продажба на малки количества продукти от мобилни мандри. В презентацията си Деница Динчева съобщи, че МЗХ готви проект за изграждане на 15 пазара в страната, на които фермерите да могат директно да реализират продукцията си.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!