Действията на Министерство на земеделието и храните в защита на българските земеделски производители имат бърз и благоприятен ефект върху родните пазари. Това заявиха земеделски производители от Ново село, област Пловдив на среща със заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев, съобщиха от МЗХ.

В началото на миналата седмица местните производители на домати се вдигнаха на протест, поради ниската цена на едро, на която се търгува стоката им – едва 20 ст. за килограм. Само за ден, в резултат на масирани проверки по граничните контролно-пропускателни пунктове в България - складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища, извършени от мобилни групи от МЗХ, Министерство вътрешните работи, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НАП и агенция „Митници”, цената на едро на килограм домати скочи до 50 ст.

Те благодариха за бързата реакция и казаха, че това им дава глътка въздух в тази тежка за тях година. Земеделските производители изразиха и притеснението си от това акциите да не са само за седмица и поискаха да разберат какви други мерки смята да предприеме МЗХ.

Зам.-министър Гечев посочи основни действия, които са в плана за работа на Министерството по проблемите им. Сред тях са продължаване на координираните проверки на мобилните групи през целия активен период  на предлагане на свежа сезонна продукция. Въвеждане на румънския модел за контрол по границите, който се състои в това, че всеки един товарен автомобил със земеделска продукция се запечатва на границата, информацията за него се въвежда в електронна система и може да бъде разпечатан единствено при пристигането му на предварително заявена финална дестинация. Това позволява подробно проследяване на целия внос, което ще доведе до минимум финансовите нарушения. Изготвяне на БДС стандарти за стоки, които да се отличават по това, че използваните в тях суровини са само с български произход. Тези стандарти ще съществуват паралелно с вече създадените, а няма да ги отменят. По този начин ще се даде възможност на потребителя бързо и лесно да разбере кои стоки са изцяло родно производство. Преговори с големите търговски вериги за по-голямо предлагане на български продукти и стоки в тях. Срещи между представители на веригите и МЗХ вече се провеждат и се търсят възможни пазарни решения за това.

Зам.-министър Гечев призова земеделските производители да се организират  в представителни сдружения, защото по този начин те самите ще могат да бранят правата си по-добре и ще могат да представят себе си много по-силно на пазара.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!