Български фермери масово продават стопанствата си заради липсата на средства, с които да погасяват заемите си. Това съобщиха представители на Асоциацията на млекопроизводителите. От бранша поясниха, че в момента най-голям интерес към фермите им има от руснаци. Във Врачанско масово млекопроизводители разпродават стопанствата си на руснаци и гърци.


Фермерите са принудени да се разделят със собствеността си, тъй като не могат да връщат заемите за модернизация на стопанствата към банките. Земеделците отказаха да коментират на какви цени продават фермите си, но обясниха, че са вложили двойно повече средства, за да ги обновят и вкарат в стандартите на ЕС.


Стопани обясниха, че лихвите по кредитите са се вдигнали и погасяването на заемите ставало непосилно. Друг проблем пред млекопроизводителите е, че млякото им се изкупувало много евтино - по 25 стотинки за литър. На някои места в страната пък търсене на суровина за производство на млечни продукти въобще нямало. Финансовата безизходица се увеличавала и от скъпия фураж за животни, който струва 50 стотинки килото, оплакаха се стопаните.


Чужденците, които проявяват интерес към покупката на български стопанства, обаче не искат животните, а само земята и техниката. Причината е, че нашите крави не са от породите, които дават повече мляко. Затова стопаните са принудени, преди да обявят стопанството си за продан, да се отърват от животните.


По данни на Асоциацията на млекопроизводителите само през миналата година над 20 000 ферми са фалирали и са изоставили стопанствата си заради липсата на средства. Стопани от врачанските села се оплакаха, че само преди година са имали над 250 животни, а в момента във фермите им има не повече от 60 крави.


От Асоциацията на млекопроизводителите съобщиха, че следващата сряда организират национален протест пред земеделското министерство. Исканията на животновъдите са от бюджета да бъдат отделени повече средства за подпомагане на производството на мляко. Те настояват за 20 стотинки на литър произведено мляко. Стопаните искат още държавата да определи минимална изкупна цена за суровото мляко от 50 стотинки на литър, на която мандрите да изкупуват продукцията им.