Къдраво, диво, в различни нюанси на зеленото и виолетовото, с различна форма на листата – всичко това описва един много популярен в последните години зеленчук.

Идеи в криза: Фермер продава коледни дръвчета от кейл

Среща се и в бутиковата градина на Борислав Иванов от добруджанското село Златия. Бутикова, защото в нея се отглеждат 45 вида уникални зеленчуци и подправки.

„Произвеждаме кейл от самото начало, когато се захванахме със зеленчукопроизводство, а това беше преди 5-6 години. В началото беше експериментално, с по-малки количества, но постепенно го увеличихме. Има много добра реализация, продуктът е разпознаваем и търсен на фермерския пазар във Варна“, споделя производителят.. 

Кейлът е наричан още „супер храна“ или „новото говеждо месо", тъй като ползите от консумацията му са безбройни.

Освен ниското съдържание на калории, наличието на много фибри и богата гама от витамини, зелето има няколко огромни плюса. Кейлът съдържа много повече желязо в сравнение с месото, а този елемент е от съществено значение за здравето ни – участва при образуването на ензими, играе важна роля за функционирането на черния дроб. Освен това вкусният зеленчук се отличава с високо съдържание на витамин К, който ни защитава от рак. И още – кейлът има 17 пъти повече витамин С, отколкото в морковите и 4 пъти повече, отколкото в спанака.

В градината на Борислав от село Златия се отглежда още един зеленчук – ревен. Все още е слабо търсенето му, затова стопанинът го сее само върху 100 кв.м. Потребителите са резервирани към този чудесен зеленчук, който има много широко приложение в кулинарията.

Борислав разказва, че от него може да се правят различни видове сладко, компоти, сокове, сладкиши. „Ревенът излиза в сезона на ягодите. Много добра вкусова комбинация е с ягоди, тъй като има сладко-кисел резлив вкус“, допълва още зеленчукопроизводителят. В края на май, началото на юни новата реколта от ревен вече ще е по фермерските изложения, планира Борислав и споделя, че ревенът вече е започнал да се показва в градината в село Златия.