За осма поредна година ще се проведе Националния събор на овцевъдите в България, който ще се състои от 10 до 12 май на поляните над Петропавловския манастир. Този път събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, ще бъде със силно международно участие на овцевъди и козевъди от цял свят, както и на представител от Европейската комисия (ЕК).
 
 
Тазгодишното мото на изданието отново е „Български храни от български суровини“
 
„Нашата мисия като цяло е да насърчаваме консумацията на продукти от овче и козе мляко и месо. Благодарение на това, че постоянно говорим за това и го презентираме под една или друга форма вече в много от ресторантите започна да се появява агнешко. Това е една малка стъшка в добра посока“, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), по време на пресконференция днес пред журналисти.
 
 
Тази година Националният събор на овцевъдите в България отново ще представи разширен биопазар, като очакванията са повече производители на качествена храна да се включат в събитието. Към момента изложителите са над 200, но все още текат заявки. Съборът ще е разгърнат на терен от 140 дка, на който ще има 2 сцени, над 5500 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, терен за състезанията по теглене на товари от коне- тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и др.
 
Акцент отново ще бъде поставен и на храната, произведена от фамилни ферми
 
В рамките на тридневното изложение ще бъдат представени различни породи овце и кози. Като са предвидени и много изненади и състезания. Тази година ще се състои за първи път състезание за най-тежък коч и най-тежък пръч. Наградата и в двете категории е 1000 лв. Наред с това ще се състоят и традиционните състезания по доене и стрижба на овце.
 
На 11 май ще се проведе кръгла маса по въпросите за овцевъдството и козевъдството. Традиционно форумът събира експерти и фермери от цял свят. Тази година участие са заявили три нови държави – Армения, Албания и Узбекистан. Тази година към формът се присъединяват и две френски овцевъдни асоциации. 
 
В кръглата маса ще вземе участие и експерт от Европейската комисия (ЕК). Той отговаря за цифровизацията и дигитализацията в земеделието. Експертът ще даде насоки на фермерите относно Общата селскостопанска политика (ОСП).
 
Националният събор на овцевъдите е подкрепен от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.