След заснемането на земеделските площи през ноември 2015, в GeoSCAN вече са налични и първите пролетни изображения и карти на развитието на есенните култури. Част от фермерите, използващи програмата, направиха и теренни проверки на по-слабите зони, които се виждат от спътниковите изображения. Основните установени проблеми са свързани с преовлажнени почви, пропуски при сеитбата, неравномерно или забавено развитие на посевите и нападения от гризачи. Откривайки проблемите навреме, стопаните имат възможност за бърза реакция, преди щетите да засегнат значителни площи.



Текущото заснемане на България представлява второто от общо петте предвидени в програмата GeoSCAN, с които се обхваща целият вегетационен период на есенните и пролетните култура. За земеделските стопани, включени в програмата, са достъпни по няколко изображения от всеки период.


За читателите на fermer.bg, от НИК предоставят възможност за демонстрационен достъп до сателитните снимки с вегетационен индекс от месец ноември 2015, а също и до избрани полета с най-актуалните изображения.

 

За да заявите своя достъп до снимките и вегетационните карти, се свържете с екипа на GeoSCAN на телефон: 088 900 80 70

 

За допълнителна информация за програмата: www.geoscan.bg