Европейският съюз е на път да одобри отглеждането на нов вид генетично модифицирана царевица за първи път от повече от едно десетилетие насам. Предложението беше изготвено след като най-висшия съд на Европа през миналия месец обвини Европейската комисия за големи закъснения в процеса на одобрение за устойчива на насекоми царевица, разработена съвместно от DuPont и Dow Chemical.

 

Очаква се Комисията да изпрати предложението до министрите на ЕС през следващата седмица за одобрение. Дори ако правителствата не успеят да вземат окончателно решение, както се очаква, Комисията ще разполага с правомощия да издаде одобрение до края на годината. Този ход може да съживи дебата за това да се даде възможност отделните правителства да решават дали да се забрани отглеждането на генетично модифицирани култури, които са били одобрени на равнище ЕС.

 

Искането за одобряване на сорт царевица 1507 е било подадено още през 2001 година. Но серия от оценки и анализи на безопасността, извършвани в отговор на възраженията на някои страни, забавиха процеса за повече от десетилетие.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!