Част от пазара в България е залят с торове и пестициди от Виетнам и Китай, които са забранени за използване в Европейския съюз. Това каза един от големите зърнопроизводители и управител на "Добруджански агробизнес център" Иван Гочев. Данните му са, че препаратите са внесени преди две години и някои фермери ги предпочитат заради три пъти по-ниската цена, на която се предлагат.

Доказано е, че азиатските продукти оказват вредно влияния върху здравето на хора и животни, каза още Гочев. Служители от "Растителна защита" вече са наложили санкции за използване на неразрешени препарати.

Прогнозата на фермера е, че заради липса на достатъчно средства някои производители ще използват нискокачествени семена за пролетната сеитба. Около 80% от зърнопроизводителите в България не са получили нито лев от субсидиите за обработваема площ, като от средства са лишени предимно едрите агробизнесмени.

Обяснението, което Гочев е получил, е за застъпени площи при регистрация. Позицията му е, че дублираните ниви не са повече от 1% и за останалите терени фермерите трябва да си получат субсидиите, за да могат да развиват дейността си.

Рентата от 40 лв. на декар, която дават аргобизнесмените в Добруджа на собствениците на земя, е на трето място след Дания и Англия, са данните на Гочев. Цената е резултат от високите добиви и добрата реализация на реколтата.

Курсът на долара в момента е благоприятен за експорт, тъй като българското зърно се изнася предимно за арабския свят, където разплащането е в щатска валута, е позицията на агробизнесмена. Данните му са, че само в складовете на Добруджа има около 200 хил. т. пшеница и около 100 хил. т. слънчоглед. Купувачите са се насочили към украинския пазар, където за продан са изкарани 3.5 млн. т хлебно зърно на цена 180 лв. от производител. /dnevnik.bg