Страната ни трябва да има стратегия за развитието на зърнопроизводството не до 2020 година, а до 2050 година. Това заяви Игнат Ангелов, председател на Регионалния съюз на земеделските кооперации „Дунав 2000”, пред Фокус.

 

Той прогнозира, че изкупната цена през следващата година ще запази ниското си ниво, като основна причина за това Ангелов посочи високите добиви и големите запаси от продукция, които, по думите му, са около 100 млн. тона.

 

„Така че и за следваща година не се очертават благоприятни условия, но това не ни освобождава от задължението да сеем”, посочи експертът и допълни, че голяма част от продукцията е все още по складовете на кооперациите. Причина за това е, че се изчаквали по-благоприятни условия за продажба на зърното.

 

За пример Ангелов посочи земеделските кооперации в свищовските села Козловец и Горна Студена, които държат цялата си продукция в очакване на по-високи цени. „Това са най-големите производители в региона. Особено кооперацията в Козловец е най-големият производител на хлебно зърно – 5 000 -6 000 тона. Ще е огромна загуба за кооперацията да продава на тази цена, затова се изчаква”, допълни Ангелов.

 

Той посочи, че по данни на Министерството на земеделието през тази година страната ни е произвела 5,6 млн. тона хлебно зърно. Консумацията на зърно е около 1,8-2 млн. тона. По думите на Игнат Ангелов страната ни изнася 3 млн. тона хлебно зърно, а износът се реализира на загуба, тъй като изкупната цена е изключително ниска.

 

„Министерството на земеделието отправя призив „подкрепете българското“. Как да подкрепяме българското, като българските производителите продават на загуба. Възможности и пътища за излизане от това състояние има, но те трябва да се търсят, трябва да се разработват. Например – да не се изнася зърното“, посочи Ангелов. По думите му, ако зърното остане в страната и започне да се преработва у нас, това ще доведе до повишаване на брутния продукт, добавената стойност и печалбата. „Ако продукцията се преработи и чрез животновъдството, добавената стойност ще се удвои и утрои“, посочи Игнат Ангелов.