Макс Шулман е представител на Копа-Коджека и фермер от Финландия. Как се прави земеделие в най-мразовитата държава и каква роля имат технологиите? Отговорите на тези въпроси разбираме от самия него, който взе участие в Четвъртата AgriOutlook конференция в Брюксел. 
 
 
“Във Финландия границите на нивите следват различни бариери и препятствия. Затова и ние използваме новите технологии. Няма как да работим гладко и с успех, ако не се доверяваме на прецизните решения. Аз съм фермер. За мен най-важна е земята. Планирах малко по малко да започна да навлизам в темата с технологиите, но не знаех какво трябва да купя. Единственото, което знаех е, че исках да бъда модерен”, разказа Шулман.
 

Целите

 
Така той си набелязва няколко цели, а оттам започва да търси и решения, които да подобрят работата му и да я направят по-ефективна, прецизна и бърза.
 
“Започнах с техниката – прецизна, за да не минавам един парцел по 3-4 пъти, а да става от първия път. Преминах към гумите на трактора. Сега натоварването им върху почвата е по-малко. В последствие исках да имам по-ефективни методи на прилагане на технологиите ми. Започнах с картиране на почвите. Преминах към офиса. Там също се нуждаем от различни инструменти, които трябва да се изградят успоредно с техниката на полето – системи за управление на времето, разработване на карти от различни етапи от развитието на културите. Това ми дава възможност да проследявам тяхното развитие и при явяването на болест или вредител, аз да съм подготвен”, каза Шулман.
 

Синът му също се занимава със земеделие.

 
“В даден момент синът ми започна също да се занимава със селско стопанство. Той ми показа, че процесите, които аз наблюдавам могат да се управляват и анализират, благодарение на компютърна програма. Ето защо приемствеността и внедряването на младите в сектора е много важна. Това ми спести още време и средства”, обясни фермерът.
 
Той използва дигитални инструменти и за сключването на договорите си за продажба на продукцията.
 
“Не всичко е свързано с това, което се прави на полето, но започва оттам. Определено технологиите ми спестяват време – нещото, което никога не ми стига. Освен това спестява ми гориво, семена и препарати. При моите условия правя изчисление за 100 ха. Това, което изчислих е, че технологиите ми спестяват 25% от разходите, които преди това бях правил”, добави Шулман.
 

Фермерът е категоричен:

 
“През цялото време разчитам на технологиите, за да може машините да не прескочат нещо или пък някъде да минат два пъти. Затова разчитам на GPS сигнали. За целта обаче трябваше да инвестирам в базова станция, за да може да получавам еднакво добър сигнал навсякъде. При мен точността е до 10 см, това ми стига”.
 
Технологиите обаче са свързани с разходи. На първо място фермерите трябва да решат какво искат да оптимизират в стопанството си и едва след това да започнат с инвестицията, като предварително калкулират за какъв период от време тя ще се изплати.