Наскоро британското правителство удължи превантивния срок срещу птичи грип до април 2017 г.  Изискванията за зоната бяха променени, което задължава собствениците на домашни птици да ги пускат навън, само ако предварително са взели конкретни мерки на защита, пише farminguk.com.

Учени откриха ваксина срещу птичи грип

Тези рестрикции провокираха объркване в редица птицеферми в цяла Англия, които се управляват на принципа на свободното отглеждане.

Даниел Хърбъриц е собственик на Orchaed Eggs. Той няма да намерение да поема рискове за здравето на пилетата си и затова се възползва от една от най-новите лазерни технологии за защита на селскостопанските животни.

Нашите птици се отглеждат на територията на 20 акра овощни градини и искаме да направим всичко по силите си, за да ги предпазим от заразяване, казва той.



Щом чухме за Agrilaser Autonomic, преценихме, че това е идеалното решение за допълване на взетите превантивни мерки, допълва фермерът.

Автоматизираният лазер представлява иновативен метод за прогонване на нежеланите птици от имота.

 

Засилване на биосигурността
Автоматизираният лазер прогонва нежеланите птици без да вреди на дивите птици, кокошките и околната среда. Системата е разработена от датската компания Bird Control Group в сътрудничество с Техническия университет Делфт, Холандия.

Лазерът е тих и показва ефективност от 90% до 100%. Това го превръща в практична алтернатива на скъпите методи с инсталиране на мрежи по цялото протежение на птицефермите.



Превантивната зона бе за първи път въведена на 6-ти декември 2016 г. Всички собственици на домашни птици и пленени пернати бяха задължени да приложат повишени мерки за сигурност, включително държане на птиците на закрито и/или отделяне от други видове птици.

След това правителството промени срока на превенция до 28-ми февруари, а сега той се удължава до края на април 2017 г.