Зеленчукопроизводител от Хасково дари 13,5 тона пипер на Българската хранителна банка (БХБ). „Чушките стигнаха до нас поради действието на временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои видове плодове и зеленчуци във връзка с наложеното ембарго на Русия. Тъй като тази продукция не може да бъде изнесена за руския пазар, мерките предвиждат възможност тя да бъде предоставена безвъзмездно на Българска хранителна банка и други благотворителни организации“, съобщиха за Фермер.БГ от Българска хранителна банка. 
[news]

Както Фермер.БГ съобщи в петък, Държавен фонд Земеделие обяви прием по втора схема за подпомагане на производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия. Според изискванията на допълващата схема в страната ни ще се финансира мярка „изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение” - т.е. засегнатите от руското ембарго производители ще получат компенсации, ако дарят продукцията си. 
 
Плодовете и зеленчуците по новата мярка „изтегляне на продуктите от пазара” могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Отпада възможността продукцията да се използва като храна за животни.  

 
От новата схема „Допълнителни временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци” могат да се възползват производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини. 

 
Исканията за прилагане на мярката се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти. Техническият инспекторат на ДФЗ ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. При проверките ще бъдат спазвани изискванията от приключилата първа извънредна схема за подпомагане на производителите, засегнати от руското ембарго. В срок от 5 работни дни след прилагането на новата мярка земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Субсидиите и по новата схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!