Ферма „Пенелопа милк“ може да се похвали с 2000 животни млечно направление от високопродуктивната порода Холщайн. Амбициите на собствениците са да увеличат бройката на 5000 животни, от които 2000 дойни.

Цветелина Недкова: Биволи се гледат лесно, ако имаш мерак

За плановете на стопанството ни разказа мениджърът Кръстина Динева по време на Националното животновъдно изложение, което се проведе в Сливен на 7 октомври. Там те се представиха с четири бременни юници, с една от които грабнаха призовото първо място.

Фермата се намира в старозагорското село Елхово. Персоналът наброява 30 човека. На щат работят двама ветеринарни доктори, които се грижат за животните денонощно. С помощта на софтуер те следят тяхното здравословно състояние, включително разгоненост и млеконадой.

Внасят се основно високопродуктивни млечни юници от Дания. Осеменяването е изкуствено главно с американски дози.

Животните не излизат от обора. Доилната зала е тип карусел с 34 места. Кравите се доят трикратно на ден. Средният млеконадой е 37 л. Имат няколко крави рекордьорки, като най-високият млеконадой от едно животно е 70 л. Стопанството има амбициите да затвори цикъла на производство. Към момента продава сурово мляко на мандра. 

„Цената на млякото този месец е с малко нагоре, но то е крайно недостатъчно, за да покрие себестойността на производство. Въпреки всичко сме обнадеждени, че нещата ще се движат в по-добра за нас, животновъдите, посока“, оптимист е Кръстина Динева.

Собствениците на стопанството искат да са изцяло независими откъм фуражи и да контролират сами храната на животните. Имат земеделие, с което обезпечават грубите фуражи, а отскоро разполагат и с фуражна кухня, в която приготвят концентрата.

За удобство на служителите и за спокойствие на животните след 11:00 часа вечерно време се включва червена светлина. Сутрин в 5:00 часа светлината се сменя с бяла, докато навън се развидели.

На въпроса на Агри.БГ какво би посъветвала своите бъдещи колеги животновъди, Кръстина Динева сподели: „Много е важно всяко нещо, с което хората се занимават, да го правят с любов и да са наясно с какво се захващат!“