трактор Fendt Vario 800През 1995 г. за пръв път на пазара се появяват на трактори с безстепенна предавателна кутия Vario. Днес тази технология е със стабилни позиции на пазара на трактори и се счита за стандарт. Марката Fendt, която е част от международния концерн AGCO, освен трактори, предлага и широка гама от професионални прибиращи машини. Fendt предлага цялата гама техника: от жътвата на зърнени култури до прибирането на фураж с балопреси.

Fendt предлага трактори от целия диапазон от мощности. В сегмента на леките и компактни трактори се предлагат машините от серия 300 и 400 Vario оборудвани с двигатели с максимална мощност 95-155 к.с. Средният клас представя от серията Fendt 700 и 800 Vario. Тези популярни модели съчетават мощностните показатели на големите трактори с маневреността и видимостта на машините от средния клас. Общо предложени са 6 модела с максимална мощност от 130-205 к.с. Fendt завършва своя асортимент с големите трактори Fendt Vario от серията 900 с максимална мощност от 220 к.с. до 360 к.с.

Във всички класове трактори фирма Fendt предлага безстепенна предавателна кутия Vario. В съчетание с модерни икономични двигатели трактори Fendt от малките до големите серии са фокусирани главно върху икономичността. Ефективността на Vario е резултат от факта, че винаги се използва икономичния оптимум на двигателя. Тестовете показват, че за една година с безстепенната предавателна кутия Vario могат да се спестят над 6% работно време и над 20% гориво. Разходите за гориво са едни от най-значителните през целия период на поддръжка на един трактор, те съставляват 60% от общите разходи. Тези разходи са почти два пъти по-високи от покупната стойност на трактора. За това и разходът на гориво е решаващ фактор за икономичността на един трактор.