Факт са вече очакваните наводнения на земеделски земи и унищожени посеви. Земеделски производители изпратиха снимки до Фермер.БГ за наводнени площи и оранжерии по поречието на река Янтра в района на Велико Търново, но най-вече в района на общините Бяла и Ценово.

 

Най-много нови наводнения обаче има в района на Пазарджишко - Пловдивско, в общините Садово, Първомай и Раковски. Наводнени са над 15 села, като освен масово залети земеделски земи има и много удавени животни. Едно от най-пострадалите землища е това на село Виница, където са залети над 1000 декара и десетки къщи и стопански постройки в селото. Все още е затворен пътят от Първомай към село Леново. Подкопани са и два моста в село Чешнигирово. Структуроопределящите язовири в региона са пълни на 60-70 процента, съобщиха от Басейнова дирекция, но другите, които се стопанисват от общините и "Напоителни системи" преливат или се изпускат контролирано. Язовир "Езерово" прелива от снощи. Водата е паднала със 70 сантиметра за 12 часа.

 

Пътят между пловдивските села Поройна и Леново остава все още затворен за движение, съобщи шефът на Областно пътно управление Атанас Ташков. Река Мечка е преляла от снеготопенето и водата е заляла моста и земеделските земи между двете села.