Очаква се износът на Европейския съюз (ЕС) на свинско и говеждо месо, както и на млечни продукти да продължи да расте през 2019 г., сочи последният доклад за краткосрочните перспективи за европейските селскостопански пазари, публикуван на сайта на Европейската комисия (ЕК).

Цените на свинското месо се устремяват нагоре

Търсенето на свинско месо би трябвало да доведе до увеличаване на износа на ЕС с 12% през 2019 г. Най-голям апетит към него проявяват китайците, които още не могат да се съвземат от чумата по свинете в страната. Интересно е, че въпреки очакванията за по-високо търсене отвън, производството в страните членки тази година вероятно ще остане без промяна, докато догодина експертите предвиждат ръст от едва 1,4%.

Производството на птиче месо в ЕС също се движи нагоре. Продължава засиленият растеж от 2018 г., като тази година се очаква страните членки да произведат с 2,5% повече. В тяхна полза работят доброто търсене и високите цени.

Любопитно е, че специалистите прогнозират износът на европейско говеждо да нарасне с 15%, като същевременно обаче самото производство вероятно ще намалее с 1,2% през 2019 г. Като причина за това те изтъкват високото клане през миналата година поради недостига на храна, което пък доведе до намаляване на стадата с крави и говеда.

Млечният сектор се радва на трайно търсене в ЕС, което би трябвало да увеличи производството на мляко през 2019 г., макар и само с 1%. Освен това световното търсене на обезмаслено мляко на прах е все така високо. Публичните запаси на ЕС вече са празни, а частните запаси се очакват да значително да намалеят в края на годината.

Прогнозите за производството на зърнени култури в ЕС са обнадеждаващи. След ниските нива през 2018 г., тази година се очертава да бъдат произведени общо 311 млн. тона зърно, ако времето продължава да бъде благосклонно. Производството на пшеница трябва да се увеличи с 11%, достигайки 142 млн. тона. Ечемикът се очаква да нарасне със 7% до 60 млн. тона, а царевицата – едва с 0,5% до 69 млн. тона.