Група български фермери гостува в семейната ферма Tolefors Farm на Аксел Лагерфелт във Вадстена, югоизточна Швеция.

Посещението беше организирано от Тайтън Машинъри България, а българските земеделци имаха възможност да разгледат една „средностатистическа европейска ферма“ на площ 7500 дка, в която ръка за ръка вървят животновъдството и зърнопроизводството, заедно с иновативните методи за производство на биодизел и затворен производствен цикъл. Репортер на Фермр.БГ също беше част от българската група.
Представяме ви накратко шведската ферма:


История
Семейната ферма
на Аксел Лагерфелт има 100-годишна история. Тя е основана от дядо му, който пристига тук, наема мястото и го превръща в животновъдна ферма. Бащата на Аксел поема грижите за стопанството през 1971г. През една тежка зима, млякото, складирано във фермата, замръзва. Докато фермерите се опитват да го размразят с горелка, фермата пламва и е опожарена изцяло. Бащата на Аксел отново построява фермата, заедно със сушилня и обор, който тогава е бил за 180 крави.
Фермерството в много региони на Швеция е семейна традиция и има приемственост между поколенията.
Срещу нашата ферма от другата страна на магистралата, има друга семейна ферма с 400-годишна история. Вече единадесето поколение налседствени фермери я стопанисват, разказва Аксел Лагерфелт.


Фермата
В момента стопанството на Аксел се състои от кравеферма със 150 млекодайни говеда, оборудвана с два доилни робота. 60% от фермите в Швеция използват такива роботи, пояснява домакинът. Обработваемите площи са 7600 дка - 5600 дка са собствени земи, а останалите 2000 дка обработва под аренда. 50% от площите са засадени с пшеница, като миналата година добивът е бил 670кг/дка. Отглежда още обикновен и пивоварен ечемик. През последната година е направил опит да отглежда зимна рапица, но поради тежката зима в Швеция, от 1000 дка са оцелели едва 200 дка. Ето защо сега е заложил на пролетна рапица. Отглежда също и фасул.
Стопанството има и птицеферма с 15 хил. кокошки-носачки. Според изискванията за хуманно отглеждане всяка кокошка разполага с 4 кв.м пространство – т.е. осигурени са 60 дка пасище за кокошките. Те обаче използват само 10 дка, защото не са прочели правилата, шегува се
Аксел Лагерфелт.
Фермерът притежава още една ферма от 1800 дка предимно гори. В момента паралелно се грижи и за двете стопанства, заедно с баща си.


Агротехнически парк
Фермата разполага с 10 трактора. Последните попълнения са два трактора Case Puma 225. Oсновната причина, поради която фермерът е избрал Case, е че те работят и на биодизел, а самият той произвежда биодизел във фермата си. Eдин от тракторите, който протежава – Case Steiger, Аксел е закупил употребяван директно от САЩ, защото в Швеция няма практика да се продава селскстопанска техника втора употреба. Всички трактори в стопанството са оборудвани с GPS навигации и RTK станции от Trimble.
За подготовка на почвата земеделецът предпочита култивирането пред оранта с плуг. При глинестите почви в региона, след като се изоре, горният слой изсъхва, надолу остава влага и не може да се получи равномерна обработка, обяснява Аксел. Той използва шведските сеялки и почвообработваща техника
Vaderstad, като любимата му машина е култиваторът Vaderstad Topdown. Topdown култивира, но с него се достига и на по-голяма дълбочина в почвата. Култиваторът работи с големия трактор Case Steiger.


Производство на биодизел
Периодът 2000 – 2005г. беше труден за аграрния сектор, защото цените на зърнените култури бяха много ниски. Тогава Аксел
Лагерфелт започва да търси начин, при който да не работи на загуба. Част от фермата превръща в малък хотел. Инвестира и в изграждането на инсталация за производство на биодизел. Фермерът закупува преса за рапица от Молдова. През това време обаче цените на рапицата започват да се покачват рязко и така през 2008 г. се оказва, че проектът не е достатъчно доходоносен и рентабилен. Фермерът отново започва да продава произведените количества от маслодайната култура. Не се отказва обаче и от идеята за биодизел и за производството му започва да използва обработено олио, което изкупува от ресторанти, хотели, McDonald's и др.
В момента инсталацията за биодизел работи на пълни обороти като за 24 часа системата произвежда 1500 литра гориво. Фермерът все още не използва биодизела за гориво на тракторите, продава го в съседния град за отопление. Отпадният продукт от производството – глицерин, също продава. Производството на биогориво за една година достига 150 тона.


Подхранване на посевите с отпадъци от производство на биогаз
Интересна техника, която фермерът използва, е поливане и подхранване с вода, богата на фосфор. Водата Аксел купува от близкия град, като остатъчен продукт от производството на биогаз. Тя е богата на фосфор, необходим за посевите. Междувременно Аксел информира, че една от съставките за производството на биогаз е боклукът, събиран в зелените контейнери за разделно събиране на отпадъците. Биогазът се използва за зареждане на автобусите и такситата в града.
Птичият тор от кокошките се използва за наторяване на почвата преди сеитбата на зимната рапица.
Азотното торене на пшеницата, също както е практиката в България, е 15 кг/дка. Тук се отглеждат предимно местни сортове пшеница, която фермерът обработва с фунгициди 3 пъти. Жътвата в Швеция започва през август с прибиране на рапицата, продължава с пшеницата през септември, когато се и сее, и приключва през октомври с пролетните култури.


Цена на земята и рента
Цената на земята в този регион на Швеция е около 2500 евро/дка. От 1993 г. цената на земята върви постоянно нагоре, посочи фермерът. Що се отнася до рентата, тя варира в различните региони на страната в зависимост от плодородието на почвите, като е между 30 и 80 евро/дка. Рентата, която Аксел дава, е 30 евро/дка.


Субсидии и проекти
Земеделските производители в Швеция не получават национални доплащания, а само директни плащания от Европейския съюз. Субсидията е в размер на 23 евро/дка. Фермерите тук нямат право да кандидатстват по европейски проекти за закупуване на замеделска техника.


Горива и акциз
Горивото за
селскостопански нужди е същото като това за автомобилите. Цената обаче е различна, обяснява Аксел Лагерфелт . Литър гориво за земеделските производители е с 2 крони по-евтино – т.е . една година по-късно държавата възстановява акциза на и без друго скъпия дизел.


Още пркатични идеи от фермата
Цялата ферма се отоплява с инсталация на дърва. Системата е съставена от котел и тръби под земята. По тях се движи вода, загрята до 93 градуса, като достига до всички помещения във фермата. През лятото, когато няма нужда от отопление, системата се използва за едната сушилня, както и за загряване на плувния басейн в къщата.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!