Европейският орган за борба с измамите ОЛАФ извършва 64 активни разследвания срещу съмнения за злоупотреби с европейски средства в българското земеделие. Данните бяха представени след запитване на БНР и сочват, че разследваните случаи са двойно повече от 2009 г., което повишава тревожността на европейските институции и доверието им към българските разплащателни органи.

Разследванията текат във връзка с действия, както и бездействия от страна на длъжностни лица, по дприсъединителната програма САПАРД, както и по схемите за плащания на площ. За сравнение - към края на 2009-а, когато отбелязахме европейски рекорд, активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз.

Тогава България за втора поредна година беше и страната с най-голям общ брой разследвания в различните области - 68. Днес те са още повече - 85. След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които получаваме пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси - водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.