В излязло днес резюме и официално становище на 2 доклада по въпросите на ГМО, Европейската комисия отново увърта темата с отглеждането на генно-модифицирани организми.

 

Без категорична позиция и ясни становища, официално се съобщава че "целите на законодателството относно ГМО се ползват с широка подкрепа, а последните законодателни инициативи на Комисията са в правилната посока".

 

В ситуация на задаваща се световна продоволствена криза в дългосрочен аспект, която се потвърждава от всички прогнози на специалистите в сектора, ЕК очевидно иска да остави възможност на отделните страни членки на ЕС да отглеждат генно-модифицирани култури.  В същото време обаче, Комисията се сблъсква с широкия обществен натиск срещу отглеждането и разпространението на ГМО в хранителната верига, който е най-силен в старите страни членки.

 

Две консултантски фирми са авторите на отделни и независими според тях доклади за отглеждането на ГМО и законодателните инициативи в общността. Като положителен пример в работата на ЕК по въпросите на ГМО се посочва разработеният  пакет относно отглеждането на ГМО, приет през юли 2010 г., който отговарял на необходимостта от по-голяма гъвкавост в тази област. В пакета е включена препоръка за съвместното съществуване на генетично модифицирани и генетично немодифицирани растения, което давало на държавите-членки възможност за по-голяма гъвкавост при подготовката на съответното законодателство, съобразена с местните, регионалните и националните условия. Основното предложение, което понастоящем се обсъжда в Съвета и в Парламента, дава възможност на държавите-членки сами да ограничат или да забранят отглеждането на ГМО на своя територия.

 

В доклада се отбелязва, че по-гъвкавият подход към отглеждането на ГМО запазва вече изградената строга система за издаване на разрешения, която обхваща целия ЕС и се основава на научни данни, безопасност и избор на потребителите, но се подчертава също, че тя може да работи още по-ефикасно.

 

На второ място в докладите се изтъква, че Комисията е постигнала напредък и по техническия проблем за наличието на ниски равнища на неразрешени ГМО във вносни фуражи. През юли влезе в сила регламент за хармонизиране във връзка с наличието на ниски равнища на такива организми във вносни фуражи, който бе добре посрещнат от държавите-членки и стопанските субекти.

 

На трето място, през април 2011 г. Комисията публикува доклад за социално-икономическите последствия от отглеждането на генетично модифицирани култури въз основа на коментарите на държавите-членки съгласно заключенията на Съвета по околна среда от 2008 г. Като продължение на тази инициатива на 18 октомври 2011 г. Комисията започна процес, целящ да осигури съдействие на държавите-членки при събирането и обмена на информация.

 

През следващите седмици Комисията ще предложи по-прецизни изисквания при подаването на заявления за издаване на разрешение за вносни продукти, предназначени за употреба като храни и фуражи. Преразглеждат се и насоките за оценка на риска за околната среда с цел по-подробното им формулиране и прецизиране; Комисията вече започна обсъждането им с държавите-членки и заинтересованите страни. Окончателният документ ще има правна сила и ще бъде одобрен от държавите-членки. Това е важна стъпка за по-добро прилагане на строгите изисквания на законодателството относно ГМО, свързани с оценката на риска за околната среда.