Преговорите за взаимна търговия между САЩ и ЕС са спрени поради разногласия, съобщава ТАСС, позовавайки се на думите на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

Тръмп отвори зърнените врати на Китай за Канада

Лайтхайзер уточни, че проблем  е въпросът с износа на земеделска продукция. Представителите на ЕС отказват да обсъждат темата, а американците на свой ред настояват. По-рано търговският представител заяви, че САЩ планират да постигнат „достъп в пълен мащаб“ за своята селскостопанска продукция в ЕС.

Както е видно от ситуацията с търговската война с Китай, американският президент Доналд Тръмп умее да воюва за своите търговски интереси. Сега, когато Европейският съюз се опитва да окаже съпротива, президентът заплаши с нови мита върху автомобилната промишленост.

По-рано ЕС изрази опасения от тази мярка, за която Тръмп предупреди няколко пъти.

Изданието The Economist на свой ред публикува доклад, в който са описани заплахите, които застрашават световната икономика през 2019 г. Основните са – засилване на търговската война между САЩ и Китай, предполагаема рецесия в САЩ поради корпоративния дълг и общата икономическа криза в развиващите се страни. Освен това в света скоро може да избухне технологична търговска война. По данни на експерти, приведени в доклада, през 2020 г. общата световна икономика ще отбележи спад от 2,6%.