Европарламентът се съгласи да промени търговското споразумение между ЕС и Украйна, за да ограничи вноса на евтино украинско птиче месо в ЕС.

Как един поразен от чумата свинекомплекс се възстановява?

В резолюция, приета с 444 гласа „за“, евродепутатите призоваха Украйна да спазва пълното търговско споразумение за добро сътрудничество между ЕС и Украйна. Стандартите за безопасност и здраве на храните се прилагат за всички продукти, внесени в ЕС, добавиха те.

Промяната на търговската сделка между ЕС и Украйна от 2016 г. стана необходима, защото украински производители използват вратичка в търговската сделка, за да продават повече безмитни пилешки стоки. 

След като украинските износители са изчерпали безмитната квота, те ще трябва да плащат мита за допълнителен износ за ЕС.

Министърът по европейските въпроси на Унгария Енико Гьори заяви:

„Тази промяна гарантира, че производителите в ЕС вече ще бъдат защитени от неограничен внос на птиче месо. В бъдеще Украйна трябва да зачита духа на вярно сътрудничество с ЕС, докато ЕС трябва да работи за изключване на вратичките. Призовавам украинските износители да спазват разпоредбите на пълното търговско споразумение, включително да спазват санитарните и фитосанитарните правила."

Измененият режим ще влезе в сила след одобрението на Съвета и след като Украйна ратифицира споразумението.

На Украйна се падат 0,9% от общата търговия на ЕС. През 2016 и 2017 г. птичето месо, внесено от бившата съветска република, представляваше 1,1% от общия внос на птици в ЕС.

Агри.БГ се обърна за коментар към председателя на Съюза на птицевъдите в България д-р Димитър Белоречков как промените в безмитния внос на пилешко от Украйна ще се отразят на бранша у нас.

Д-р Димитър Белоречков: “Трудно е да се предвиди процесът след тези ограничения. Трябва да мине поне една година, за да се направи оценка на пазара. В Украйна птицевъдството се развива с огромни темпове. Износът им е стигнал до Китай. По отношение на европейските изисквания, явно ще преминат през криза, но и ние преживяхме криза през 2012 г., когато се въведоха правилата за “хуманно отношение”. Такива са правилата.”

Според д-р Белоречков няма пряка опасност за нашия пазар. В момента секторът е стабилен, има ръст при производството на месо и яйца. Отчита се лек спад при производството на патици за черен дроб, за сметка на производството на патици за угояване.