Започна постепенното населяване с животни на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, който беше засегнат от Африканска чума по свинете (АЧС).

Чумата по свинете в цифри до момента

Положителни проби за опасната инфекция станаха причина през лятото да бъдат унищожени близо 35 хиляди прасета в свинекомплекса.

Индустриалният животновъден обект вече е населен с 500 прасета. Според изискванията това са така наречените сентинелни животни – стражеви животни.

Това съобщи днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Георги Дяков, цитиран от БТА. Предназначението на първите животни е да се провери средата за наличие на вируса на АЧС - дали ще се разболеят, или не.

След 45 дни от тях ще бъдат взети проби. Ако резултатите са отрицателни, това означава, че вирусът е унищожен по време на извършената дезинфекция в комплекса.

Животните ще трябва да престоят още 60 дни, без да напускат обекта. Ако с тях всичко е наред, фермата може поетапно да бъде населена с още животни.

По думите на Дяков дезинфекцията вече е приключила във всички засегнати от Африканската чума по свинете индустриални свинеферми в Русенско.

Заразата все още не е отминала областта - потвърдени са два нови случая на АЧС при диви прасета. Само в Русенско болестта доведе до хуманното умъртвяване на около 98 000 прасета, отглеждани в свинекомплекси и в лични стопанства. Това означава загуба на 6500 тона месо, което е загробено

Само три свинекомплекса в област Русе са останали незасегнати от болестта. Те са в селата Юделник, Писанец и Щръклево. Добър пример е фермата в Юделник. Там са взети изключително строги мерки за биосигурност и досега те дават резултати.

Всички новини по темата вижте ТУК.