От 1 януари 2012 г. кокошки-носачки ще могат да се отглеждат само в уголемени клетки. Това съобщиха експерти от дирекция “Животновъдство” в Министерството на земеделието и храните.Виолета Кръстева, началник-отдел “Животновъдство” посочи, че съгласно Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, страната ни ще трябва да спазва изискванията за хуманно отношение при отглеждане на стокови кокошки-носачки.

 
Всички стопани на птицевъдни обекти, отглеждащи стокови кокошки-носачки в неуголемени клетки, трябва до края на годината да преустроят технологията на отглеждане на птиците съгласно изискванията на посочените нормативни актове. Д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция “Здравеопазване на животните и хуманно отношение” в Българската агенция по безопасност на храните, потвърди, че ЕК няма да удължи този срок, нито да даде преходен период за използване на неуголемени клетки при отглеждането на стокови кокошки-носачки след 1 януари 2012 година и решението е окончателно.
 
128 ферми в страната отглеждат кокошки-носачки. 46 от тях отглеждат кокошките си в неуголемени клетки, т.е. техните производствени мощности подлежат на реконструкция или стопаните на фалит.