Европейската комисия планира да представи нова правна рамка за вноса на ГМО до края на месеца. Според новите правила държавите-членки на ЕС ще имат последната думадали на територията им да се внасят ГМО или не, съобщава изданието EurActiv.com. 
[news]

Предложението идва два месеца след като Еврокомисията прие законопроект, който правителствата на държавите-членки сами решават дали да допуснат отглеждане на ГМО култури на своите територии или не.
 
С новото предложение Комисията оставя решението за внос на ГМО продукти в ръцете на държавите, след като години наред казусът не можеше да намери общоевропейско решение на законодателно равнище.
 
Още преди да оглави Европейската комисия, председателят ѝ Жан Клод Юнкер пое ангажимент в политическата си програма, да предприеме необходимите мерки за решаване на казуса. През юли 2014 година пред Европарламентът Юнкер заяви: Уверявам ви, че ще преразгледаме процедурните правила, уреждащи различните разрешения за ГМО. Не искам Комисията да взема окончателни решения, когато повечето държави-членки не искат това от нея“.
 
В момента Брюксел разглежда 17 искания за разрешителни за внос на ГМО продукция за човешка и животинска консумация, уточнява изданието.  
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!