Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис публично се усъмни във възможността оградите по границите на държавите членки на ЕС да спират разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
„Няма научно доказателство, че подобно действие може да има ефект върху разпространението на АЧС“, коментира Витянис Андрюкайтис след заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, проведено на 28 януари. Двете основни теми на срещата са били антибиотичната резистентност и АЧС, съобщи feedstuffs.com.
 
Европейската комисия е обсъдила намерението на Дания да изгради 70-километрова ограда по границата с Германия, като предпазна мярка срещу пренасянето на Африканската чума от диви свине.
 
Независимо от съмненията към ефективността на граничните съоръжения еврокомисарят Витянис Андрюкайтис отбеляза, че Дания трябва сама да реши дали да се постави ограда. Страната обсъжда този вариант за предпазване от инфекцията от пролетта на миналата година, а на 28 януари обяви, че решението за оградата вече е взето.
 
В допълнение към оградата са въведени удължени периоди за лов на диви свине, както и улеснения при отстрел на такива животни върху държавни и частни земи, стана ясно от съобщение на датското Министерство на околната среда и храните.
 
Междувременно европейски експерти прогнозираха, че през тази година Африканската чума по свинете ще се разпространи във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия. Полша наскоро започна масов лов на диви свине, а Франция обмисля специална ловна акция по границата си с Белгия.