Както стана ясно миналата седмица, автошколи предлагат обучение и издават сертификати за работа с препарати за растителна защита. 
 
Обърнахме се към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) , за да разберем как се стига до това положение. 
 
За да може някоя школа да обучава професионални кадри и да им издава сертификати за кваливикация, първо тя трябва да е лицензирана от Министерството на образованието (МОН). Това е и ведомството, което проследява и извършва контрола върху качеството на обучението.
 
 
След това в Агенцията по храните постъпват документи от Центровете за професионално обучение (ЦПО) съгласно националния класификатор на професии и длъжности, свързани с растителната защита и от висши учебни заведения в областта на аграрните науки. Всички те са лицензирани от МОН. 
 
Това, което прави БАБХ е да направи преглед за пълнотата на предоставените документи и съдържанието на програмите за обучение, за да се гарантира, че са включени всички теми в съответствие с изискванията на нормативните уредби – български и европейски, обясниха от агенцията. 
 
На база на това агенцията одобрява със заповед на изпълнителния директор на БАБХ учебната програма, по която доставчикът на обучение да извършва това обучение на професионални потребители, дистрибутори и консултанти на продукти за растителна защита (ПРЗ) от професионална категория на употреба.
Т.е., ако документите на въпросната школа са изрядни и програмата съответства на темите, изисквани от закона, школата получава одобрение. Така се стига до будещия недоумение факт, че автошкола издава сертификати за работа с препарати за растителна защита. 
 
„Не може на основание, че е дадена учебна програма, да се разрешава издаване на сертификати. Това не е основание. Всеки може да препише една учебна програма. Като нямаш капацитет, база – как става това? Стая с пет стола не е база. Не знам и как става, че курсовете се провеждат дистанционно“, отбеляза проф. Янчева пред Фермер.БГ.
 
През миналата година от БАБХ са одобрени четири броя учебни програми за такива обучения. Отказ е направен за една учебна програма, посочиха от агенцията за Фермер.БГ. 
 
През 2018 г. са издадени общо 1420 броя сертификати за работа с препарати за растителна защита, добавиха от БАБХ.