Посевите с есенници са застрашени от измръзване. Това се казва в доклад на Европейската агенция по мониторинг на земеделските култури (MARS).
 
 
Причината за това е, че растенията не са успели да укрепнат и това може да доведе до измръзването им, твърдят от агенцията в последния си доклад. 
 
Напълно неукрепнали са посевите в страни като България, Румъния, Полша, Унгария и др. 
Малко по-добре могат да се развият нещата за посевите в Германия и Великобритания. 
 
Според доклада на MARS по-топлото време в края на ноември, което се задържа в северните части на Европа, спомогна за възстановяването на процесите на жизнеспособност на растенията и ограничаване на опасността от измръзване с изключение на някои райони на Швеция, Финландия и балтийските страни, където измръзването на есенниците е в голяма степен. 
 
Рязкото понижение на температурите според експертите може да нанесе значителни щети на неукрепналите посеви, които не се намират под защитата на снежна покривка. 
 
 
След 21 декември обаче метеоролозите предвиждат навлизането на студена вълна в източните части на Европа, в резултат на което дневната температура на места може да стигне до минус 20 градуса.
 
В Прибалтика, Източна Полша и западната част на Беларус, както Източна Румъния, Молдова, някои райони на България и Украйна не е изключено да се стигне до пропадане на площи с есенни култури в резултат на очакваните студове.