Съветът на ЕС по земеделие и рибарство обсъди увеличаване нивото на финансиране от ЕС на промоционалните програми за земеделски продукти. Това стана ясно след участие на заместник-министъръа на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова в заседание на Съвета. „В проекта на регламент е заложено финансирането от ЕС да бъде до 75% за национални и мултинационални програми, а в случаи на кризи – до 85%. За сравнение, първоначалният проект предвиждаше финансиране до 50 % от ЕС за националните програми, а за мултинационалните – до 60%“, обясни тя.

 

Предложението за регламент предстои да бъде обсъждано на тристранни срещи с Европейския парламент. Зам.-министър Маринова обясни, че по време на заседанието България е подкрепила инициативата на Словения за европейска „Медена закуска“, която има за цел да популяризира сред младите хора и широката публика необходимостта от отглеждане на пчели и здравословните предимства на пчелните продукти.

 

В рамките на заседанието Комисията представи доклад за състоянието в сектора на плодовете и зеленчуците след реформата от 2007 г. В него се посочва, че е налице трайно ниска степен или липса на организации на производителите в сектора, поради което не могат да се възползват пряко от специфичната помощ на ЕС за този сектор, а също така отслабва и тяхната позиция при договаряне във веригата на доставки. Въз основа на предстоящите дебати по доклада Европейската комисия ще продължи да работи по конкретни законодателни предложения.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!