Европейският съюз и Чили подписаха споразумение, свързано с миналогодишните договорки за търговия на биопродуктите, се казва на сайта на Европейската комисия.

Евтините продукти в Германия си имат цена


Двете страни взаимно признават еквивалентността на правилата си за производство и контрол. Това означава, че всички продукти, произведени според принципите на биологичното земеделие и под съответния ЕС контрол, могат да бъдат директно внасяни на
чилийския пазар, както и обратното.

Логото, обозначаващо биологично производство, което се използва в ЕС и Чили, също ще бъде защитено като част от сделката.



Чрез споразумението двете страни се съгласяват да си сътрудничат, да обменят информация и приемат обща система за уреждане на спорове в търговията с биологично произведена продукция.

Споразумението е първото от т.нар. „ново поколение“ договори в сферата на търговията с био продукти.

До този момент ЕС не признаваше еквивалентността на правилата за отглеждане на такъв тип продукти, действащи в трети страни.

Сделката с Чили е първото двустранно признание със страна от Латинска Америка.



Споразумението полага основите на други търговски договорки в сферата на биологично произведените храни. То ще допринесе за последващото развитие на световния пазар на био продукция, създаването на нови работни места и т.н.

Пазарът на биологични продукти в ЕС нараства с около 5,5% всяка година през последните 10 години. Близо 6% от земеделската земя се използва за биологично земеделие.

Освен това Европейският съюз е нетен вносител на храна от Чили. Очаква се споразумението ще предложи отлични възможности за износ на био продукти от ЕС.