Днес и утре Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент (ЕП) ще проведе своето редовно заседание. Един от акцентите в днешния ден е докладът на Европейската сметна палата, който е свързан с водената политика спрямо младите фермери в ЕС.

Над 1300 са младите фермери, които ще получат субсидия

Депутатите ще изслушат доклада, който ще бъде представен от Януш Войчеховски, член на Европейската сметна палата. В него експертите заключват, че подкрепата от ЕС за млади земеделски стопани често е неясно определена и няма конкретни очаквани резултати и въздействие. Сметната палата препоръчва по-добро насочване на помощта, за да се насърчи ефективна приемственост между поколенията“.

Одитът е бил фокусиран върху четирите държави членки на ЕС с най-голям размер на разходите за млади земеделски стопани (т.е. под 40-годишна възраст): Франция, Испания, Полша и Италия.

Анкета: След изводите на ЕК за новата ОСП, кое е ключовото?

Одиторите са установили съществени разлики между управлението на плащанията по стълб 1, които осигуряват плащане в размер на 25 % за млади земеделски стопани в допълнение към директните плащания, и плащанията за млади земеделски стопани по стълб 2 за първоначално създаване на земеделско стопанство.

„По отношение на Първи стълб помощта не е основана на надеждна оценка на нуждите, не отразява общата цел за насърчаване на приемствеността между поколенията, невинаги е предоставена на нуждаещи се млади земеделски стопани, а понякога се отпуска на земеделски стопанства, в които младите земеделски стопани имат само незначителна роля.

Държавите-членки не координират плащанията по Първи стълб с подкрепата за млади земеделски стопани, предоставена по Втори стълб. Помощта се предоставя в стандартизирана форма която не отговаря на конкретни нужди, различни от осигуряването на допълнителен доход. Общата рамка за мониторинг и оценка не включва показатели за резултатите“, се казва още в доклада на Европейската сметна палата.



Въпреки че обикновено подпомагането по Втори стълб се основавало на неясна оценка на нуждите, неговите цели частично отразяват общата цел за насърчаване на приемствеността между поколенията. Помощта отговаря директно на нуждите на младите земеделски стопани във връзка с достъпа до земя, капитал и знания.

Размерът на помощта обикновено е свързан с потребностите и е модулиран да насърчава конкретни действия (напр. стартиране на биологично земеделие, инициативи за спестяване на вода и енергия). Бизнес плановете са полезни инструменти, но качеството им варира в различните одитирани държави членки. Управляващите органи невинаги са прилагали процедури за подбор, които да им позволят приоритизиране на най-добрите проекти, казват още експертите.

Ефективното подпомагане на млади земеделски стопани е от решаващо значение за устойчивото развитие на земеделието при различните поколения“, посочва Януш Войчеховски, отговарящ за изготвянето на доклада.

Сметната палата не откри достатъчно доказателства относно последиците от тези мерки и относно това дали те в действителност улесняват младите земеделски стопани. Основната причина за това е недостатъчното насочване на помощта и ниското качество на показателите“, допълва той.