Дигиталните системи за свързване на партньорите в бизнеса вече играят ключова роля в световната търговия, те опростяват процесите, водят до свиване на разходите и в крайна сметка  - оптимизират работния капитал. Така е по света,  а защо не и у нас? Изоставаме ли по този показател в сектор селско стопанство?   Вече не.  От тази година  всички заинтересовани страни в търговията със зърно у нас имат ценен помощник – това е Агринайзър онлайн платформата, за която ви разказваме днес. 
 
Какво я прави достъпен и адекватен механизъм за отговорно партньорство – научаваме сега от нейния създател - Кристиан Иванов: 
 
Агринайзър е онлайн платформа за търговия със зърно. Ние помагаме на фермери, купувачи и търговци да се свързват по-ефективно, като им даваме възможност да публикуват свои оферти, водят преговори и сключват сделки в реално време, изцяло онлайн. 
 
Как възникна идеята да създадете тази платформа?
Най-вече от лична необходимост. Опитът ми до момента е изцяло свързан с търговия на суровини. Това включва газ и електроенергия, откъдето идва и погледът ми върху електронната търговия. След това започнах да се занимавам с търговия на зърнени култури и тяхната преработка в нашата семейна фирма. Неведнъж ми се е налагало да търся различни видове зърно за направата на определен вид продукт и не беше за вярване, колко време губех в телефонни разговори, срещи и търсене в интернет за тази цел. Тогава се замислих, как е възможно да има толкова много иновации в земеделието – от отглеждането до събирането на реколтата, а няма такава, когато става дума за нейната реализация? И така се роди идеята за Агринайзър.  
 
Какви култури могат да се търгуват?
Агринайзър е изцяло насочен към зърнено-житни, маслодайни, бобови и други специфични култури. Това включва както конвенционално, така и биозърно. 
 
Защо е нужно верифициране на акаунтите? Какво трябва да направи един земеделец, за да публикува такава обява? 
Искаме да дадем по-голяма сигурност и доверие на всички участници в платформата и затова верифицираме всеки регистриран продавач и купувач. Така можем да гарантираме, че това са реални фирми и информацията, която публикуват в нашата платформа е достоверна. След като получим заявка за регистрация и тя бъде одобрена, потребителят може да публикува оферти,  да води преговори и  да сключва сделки. 
 
Публикуването на оферта става много бързо и лесно. Земеделците трябва само да посочат типа продукт,  който предлагат и условията,  които търсят: цена, количество, начин на доставка, период за изпълнение, начин на плащане и дори могат да прикачат сертификат за качество и снимка на своята продукция. Разбира се, по същата логика купувачите могат да публикуват оферти.
 
 
С какво Агринайзър се различава от обичайното публикуване на обяви в интернет?
Публикуването на обяви в интернет свежда търговията със зърно до традиционния начин, а именно да могат продавач и купувач да се свържат по телефона и по този начин да се договарят. В Агринайзър публикуването на оферта е само началото. Това,  което прави услугата ни уникална,  е възможността да се водят преговори и да се сключват сделки, изцяло онлайн. 
 
Преговорите стават чрез обмяна на контраоферти, където всеки потребител може да предлага условията, които търси. Например, може да промени цената на тон или количеството, начина на доставка и начина на плащане, период за изпълнение, буквално всичко подлежи на преговори. И за да бъдат преговорите максимално обективни, цялата комуникация в Агринайзър е анонимна. Това означава, че информацията за контакт на всички участници е напълно защитена. Само, когато двете страни се договорят успешно, ние обменяме тяхната информация за контакт, така че да могат да се свържат и да изпълнят сделката помежду си. 
 
В крайна сметка, най-важното за всички е да бъдат активни, защото платформата работи двупосочно. Например, ако си публикувал оферта за продажба не означава, че трябва само да чакаш купувач да я види и да ти направи контраоферта. Напротив, можеш да наблюдаваш Агринайзър Пазар и когато видиш оферта за покупка, също можеш да направиш контраоферта и да предложиш своето зърно. 
 
Какъв вид сделки могат да се сключват?
Няма ограничение на типа сделки,  които могат да се сключват. Това може да е сделка с незабавна или бъдеща доставка на зърно от стара реколта, както и сделки „на зелено”. 
 
Докога тази услуга ще бъде безплатна? 
Искаме да дадем възможност на максимален брой фермери, купувачи и търговци да участват в Агринайзър и сами да преценят предимствата на платформата. Не вярваме в идеята, че нашите потребители трябва да плащат за услуга, която не познават и не се е доказала, че може да им бъде полезна. Именно поради тази причина, тя ще се предлага безплатно до края на 2019-а и нека всеки, който иска да търгува по-ефективно, да опита.
 
 
Какви са ползите от използването на такава система за търговия със зърно?
Участвайки в Агринайзър, фермерите автоматично увеличават шансовете си да достигнат до повече купувачи и реализират сделки при по-добри условия. Купувачите от своя страна, могат бързо и лесно да намерят зърното което търсят, в даден географски регион. 
На практика потребителите имат достъп да търгуват 24 часа в денонощието и то отвсякъде, без ограничения. Агринайзър не променя традиционния начин на търговия, а по-скоро е спомагателен механизъм, който дава допълнителни възможности. Колкото повече участници се включат в платформата, толкова по-полезна би била тя за всички.
 
Къде могат да се срещнат с вас земеделците?
Ще има представяне на нашата услуга в Пловдив на изложението Агра 2019, което ще се състои от 20 до 24 февруари. Ще се радваме да разкажем повече за Агринайзър на щанда ни в Палата 6. Разбира се, всеки, който има интерес да научи повече за платформата, може да се свърже с нас на посочените контакти в нашият уебсайт.