Българи строят преработвателно предприятие за добив на масло от сандалово дърво на Хаваите. Това съобщи управителят на най-голямата дестилерия у нас Пламен Николов, която отвори врати през юни 2016 г. в Добрич, за Фермер.БГ.
 
 
Проектът на екзотичната дестинацията вече е стартирал. На един от северозападните хавайски острови се строи дестилерия с българско участие, не крие задоволството си управителят на предприятието.
 
„Техниката там е изцяло българска, технологията - също, всичко е българско. Всичко отивам там в контейнери, за да се строи. Това е един сериозен успех, макар че предпочитам да го нарека категоричен успех едва тогава, когато изтече първото сандалово дърво от флорентинските съдове”, не крие вълнението си Пламен Николов.
 
 
На практика първите тестове за дестилиране на сандалово дърво са успешни и няма повод за притеснения. Маслото е предназначено за ароматерапия. Освен това то притежава редица лечебни качества и се използва в медицината и козметиката.
 
Проектите на българската дестилерия не спират до тук. В Кения също се строи българска инсталация за изваряване на розов пипер. От зърната, растящи на гроздове, се добива масло с лютив аромат. Интересно, атрактивно, страшно полезно и „много пипкаво, всяка капка е злато”, разкрива част от кухнята на екзотичната суровина Пламен Николов. 
 
 
Експертът не крие амбициите си дестилерията да излезе от рамките на традиционното производство на етерично-маслени култури. Затова е вперил поглед в наглед обичайни, но непопулярни за дестилиране у нас ароматни подправки като лаврово дърво, босилек, липа, дори смирна. Насочил се е към библейското растение, защото е убеден, че и при него ще постигнат успех, независимо от ниския рандеман. Един друг проект, който също се реализира в момента, е добив на масло от кора на бреза. Суровината се търси в Канада или САЩ, тъй като не всеки сорт бреза е подходящ за изваряване. 
 
Българското предприятие „Есетере” е дъщерно на американската козметична компания doTerra, която построи базата в Добрич. Успехите през последните 2,5 г. провокираха нова инвестиция от 12 млн.лв. за удвояване на капацитета на предприятието. Очаква се откриването на новите мощности да бъде през юни тази година.