Властите във Франция предупредиха за предстояща интензивна жега, която се очаква във френската столица и в цяла Европа тази седмица, информира "Европейская правда".

Отново предупреждения за опасно време

Нивото на тревога в Париж е повишено до „оранжев код“, който предшества най-високия червен код за неблагоприятно време.

Френската агенция Meteo France заяви, че до края на тази седмица се очаква температурите да се повишат над 40 градуса по Целзий в цялата страна, а пикът е в четвъртък.

Различни благотворителни организации са се заели със задачата да осигурят вода на нуждаещите си, предвид необичайното топлото време.

По думите на метеоролози жегата е провокирана от горещи ветрове, идващи от пустинята Сахара. Миналата година екстремната горещина доведе до най-сериозната от 40 години насам зеленчукова криза в ЕС.

Междувременно предупредителни сигнали за опасно време има и в други страни. Следващата седмица се очаква температурите в градовете от Испания до Германия да се повишат до 38 градуса по Целзий, а на места и над 40 градуса. В зоната на риска са западната и централната част на Стария континент, сочат данните на сайта за климатични прогнози AccuWeather.

Метеоролозите в Германия смятат, че има 50% шанс температурите да достигнат 40 градуса по Целзий, което означава, че ще бъде подобрен националният рекорд от 40,3 градуса по Целзий в Бавария, регистриран през 2015 г.