През следващата седмица развитието на земеделските култури ще се осъществя с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ.  

Кога ще обезщетят стопаните, пострадали от градушките в Новозагорско?

При рапицата ще протича масово фаза узряване, при пшеницата ще се наблюдават различни фази на зрелост. Във високите полета ще протича млечна и преход към восъчна зрелост. При посевите в полските райони ще се наблюдава восъчна, а в края на периода – и пълна зрелост. Ечемикът в голяма част от полските райони приключи развитието си и на места, където условията позволяваха, започна прибирането му, посочват експертите. 

До края на второто десетдневие на месец юни, вегетацията на пролетните култури ще протича при наличие на много добри и оптимални почвени влагозапаси в 50 и 100 сm слой - следствие от падналите значителни валежи от началото на юни, надвишили на много места в страната месечните норми -  (Враца-98 l/m², В.Търново-125 l/m², Русе-79 l/m², Пловдив-145 l/m², Хасково-144 l/m², Чирпан-99 l/m², Ст.Загора-96 l/m², Сливен-78 l/m²). 

При слънчогледа ще протича образуване на съцветие, при царевицата – листообразуване, при памука - бутонизация, а при бобовите култури - цъфтеж и формиране на бобове. 

Прогнозираните високи температури, с максимални стойности до 34-35ºС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури, се казва в информацията на агрометеоролозите. 

До края на седмицата на много места в страната повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства провеждането на почвообработки при пролетните култури и ще отложи жътвата на ечемика и пшеницата, отчитат още от НИМХ. 

И за съжаление, отново се прогнозира вероятност за градушки и риск за разпиляване на зреещата зърнена реколта. Очакваните превалявания през периода ще поддържат благоприятни условията за развитието на мани по лозата (мана и оидиум) и зеленчуковите култури (картофена мана по картофите и доматите). По-подходящи условия за извършване на растителнозащитни пръскания ще има в края на периода.