Сезонът на нектарините в Турция е към края си. По всяка вероятност остават още няколко седмици.

По-богата реколта от кайсии в Европа тази година

Сезонът се очертава добър, ако не броим горещото време, което създава проблеми при прибирането на реколтата. Високите температури понижават качеството на плодовете, пише FreshPlaza. По думите на Мустафа Арслан, мениджър в експортна компания, сезонът е доста неспокоен.

Сезонът на нектарината в Мерсин започва примерно около началото на май и продължава до края на юни. Тази година реколтата е по-слаба спрямо миналата. Това пряко влияе на цената. Освен това огромното търсене от страна на Русия провокира аномални цени. Миналия сезон цените бяха около 0,55-0,60 евро за кг, но през този сезон ще видим около 1,25-1,40 евро за кг. През следващите дни се очаква понижаване на тези цени, допълва Арслан.

На фона на тези достатъчно сложни условия и климатът има своя роля.

Събирането на реколтата през този сезон се осъществява при доста горещо време. Поради това се налага да събираме плодовете доста внимателно и след това бързо ги отнасяме в опаковъчния цех. Трябва да се борим с времето, за да запазим свежи и плътни плодовете. Предварителното охлаждане е много важно, казва още Арслан.

С приближаването на края на сезона търговецът с нетърпение очаква прибирането на следващия плод – това са черешите. Следващата седмица стартира опаковането на плодовете и доставката им с авиотранспорт до страните от Далечния изток. А в средата на юли стартира оформянето на доставките на грозде без семки.
Готови сме да действаме, казва Арслан.