Експерти от Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) отчетоха налични нива на остатъчни пестициди в плодовете и зеленчуците, като в 97% от взетите проби през последната година са открити остатъци от химикалите. Тези резултати са част от петия годишен доклад за остатъчните вещества от пестициди в храните в 27-те държави - членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Докладът на EFSA се основава на анализ на повече от 79 000 проби от храни , извършвани от националните органи по храните.

 

 

По данни на EFSA  ставките остават много високи - над 97% за трета поредна година. Данните са от общо 79 035 проби от 647 различни видове храни, като те са изследвани за наличие на близо 900 вида пестициди. Националните програми са установили, че 97,5% от пробите съдържат опасни химикали , които обаче са били в рамките на законовите граници на ЕС - известни като максимални нива на остатъчни вещества (МДГОВ) . Био-плодовете и зеленчуците са показали по-ниска честота на превишаване на MRL в сравнение с не - биологичните продукти (0.5 % срещу 2,6%) .

 

 

Храните с най-високи темпове на превишаване на MRL са спанак (6.5 %) , фасул с шушулките (4.1 %) , портокали (2,5%) , краставици ( 2,1%) и ориз (2% ) . Храните с най-ниските ставки за MRL превишение са пшенично брашно (0.3 %) и картофи (0.6 %) .

 

 

Въз основа на изнесените резултати става ясно, че дори в т.нар."био-храни" има остатъчни опасни химикали. В този контекст - най-добрата и качествена храна е тази произведена в българското село !


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!