COVID-19 оказа съществено влияние върху някои отрасли на икономиката, но специално за лозарството може да се каже, че годината, която си отива, бе добра, заяви пред БТА проф. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) към Селскостопанската академия.

Бюджетът за газьола се увеличава на 100 млн. лв.

По думите му и мъчителната суша за повечето стопани тази година не е повлияла на гроздопроизводството – напротив, донесла е плюсове.

"Производството на грозде премина през период, в който имаше доста голямо засушаване и това създаде условия, при които гъбични болести не се появиха. Това благоприятстваше получаването на добра реколта от грозде", отбелязва проф. Пачев. 

Той посочи, че в различните региони на България са получени различни добиви - за виненото грозде варират от 600 до 900 кг/дка, а за десертното - тон, тон и половина. 

"От друга гледна точна се появи един голям проблем - след като гроздето е обрано и вината получени, по-трудно започнаха продажбите в условията на пандемията. Това е едно от нещата, което повлия много на икономическата страна на винопроизводството", коментира експертът.

Според него са се получени вина, които са с много добри качества.

"Растението успя през сухия период да натрупа захари и киселини, които са необходими. Някои от сортовете преминаха нужните нива на натрупване, като се стигна до 26-28 промила захарност, което пък което създаде малко трудности при винопроизводството. Винарите трябваше да получат леко разреждане, за да се достигне до необходимите количества захари до 24 промила", поясни той.

На финал проф. Пачев обобщава, че в икономическо отношение годината не е била много добра, но “като година за получаване на продукция - беше хубава”.