Най-важното е производителите да си познават дърветата и да започнат резитбата с идея за добри резултати. Това каза доц. Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив за Фермер.БГ.
 
 
„Проблемът е, че прекалено много се вторачваме в резитбата в България. Изключително важен елемент от технологията на ябълките, за да имаме ежегодно високи и хубави добиви, е пререждането на плодовете. Само резитбата не може да реши проблемите на алтернативност и т.н“, коментира Табаков.
 
По думите му всеки сорт трябва да бъде познаван в детайли.
 
„Много е важно да се познават в детайли използваните сортове, тъй като по един начин реагира на претоварване сортът Флорина, а по съвсем друг сортът Гала, например“, добави той.
 
 
Именно през януари започват резитбите, които спомагат да се отстрани заразата по клонките от брашнестта мана по ябълката  и прасковата, струпясване по крушата, ранното кафяво гниене по костилковите  овощни видове.
 
Обикновено овощните дървета се нападат през вегитационния период от редица неприятели. Със събирането и унищожението на зимуващите стадии на тези неприятели се предотвратява намножаването им през пролетта и се улеснява воденето на химична борба с тях.
 
През този месец е необходимо да се извърши премахване на изсъхналите и мумифицираните плодове, останали от предходната година. Тъй като именно те са основен източник на зараза от кафяво гниене, загиване на завръзите и други болести.