Тези температури, които паднаха, нанесоха някакви поражения, но дървото си има свой биологичен механизъм, който може да компенсира.
 
 
Много от нашите колеги се страхуват, но има светлина в тунела. Това каза проф. Иван Желев, специалист по овощарство в Тракийския университет за Фермер.БГ. Според него обаче има шанс за реколта. 
 
„От всяка пъпка на черешата се развиват три цвята. Те са с различна устойчивост и от трите един да е останал непокътнат от студа, е достатъчно да се даде една сносна реколта от по-едри плодове. 
 
При кайсиите е по-трудно, но има сортове, които са относително по-устойчиви в това отношение“, каза  проф. Желев. 
Той отбеляза, че ниските температури свариха овошките в период на фенофаза, когато са най-чувствителни и когато принудителния покой е приключил. 
 
„При прасковите, ако само 25 процента от цветовете останат, пак ще има добра реколта. Важно е да се направи добре резитбата“, добави професорът, който бе лектор по време на специализираното овощарско изложение „Дунавски овощари“, което се проведе в Русе през уикенда.