Различни методи за борба с плевелите при едногодишни и многогодишни житни и бобови култури може да видите във видеото от онлайн семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието съвместно с Институт по фуражни култури - Плевен към Селскостопанска академия, на тема: „Възможности за борба с плевелите при някои фуражни култури”.

И царевицата, и слънчогледът са по-малко тази година

Лектор на семинара е доц. д-р Пламен Серафимов от Института по фуражни култури в гр. Плевен. Той представя подробно разработена презентация с основните биологични групи плевели, преките и косвени вреди, които те нанасят на фуражните култури. Лекторът разяснява и начините за борба - пряка, косвена и химична борба. 

При заплевеляване на обработваемите площи с многогодишни коренища (балур,троскот) и кореновоиздънкови плевели (паламид, поветица) борбата с тях се извежда още при предшественика, обръща внимание  доц. д-р Серафимов и добавя:

„В зависимост от степента на заплевеляване и конкретните агроекологични условия, най ефикасен е интегрирания подход, който съчетава комплекс от различни мероприятия, методи и средства за борба срещу плевелите, комбиниран с прилагането на висока селективност и ефикасни хербициди."

От видеото ще научите какви изисквания трябва да имаме към съвременните хербициди и какви са техните предимства. Как да изберем вида хербицид, от какво зависи избора му и кога да го приложим, за да постигнем най-голяма ефективност при борбата с плевелите. Доц. Серафимов дава и насоки за това кога трябва да се внасят хербицидите в почвата, както и методи за алтернативна борба с плевелите, чрез засяване на покривни култури.