Обсъждането на екосхемите по Първи стълб продължава не само на национално, но и на европейско ниво. Те бяха тема на разговор на последното онлайн заседание на Комитета по директни плащания. 

Директните плащания на площ - какво ново

Комисията обърна внимание, че всички екосхеми трябва да отговорят на изискванията на „зелената кутия“ на Световната търговска организация (СТО). Това означава, че подпомагането не трябва да предизвиква нарушения на пазара. Нещо повече, те не трябва да въздействат върху решенията на стопаните към какво производство да се насочат. 

Комисията обясни, че ще направи цялостна оценка на базовите екологични изисквания в стратегическите планове на държавите членки, преди да одобри самите предложения за екосхеми. 

Сред обсъжданите въпроси беше също идентифицирането и картирането на мочурища и торфища съгласно предложените изисквания на ДЗЕС 2. Бяха представени и различни варианти за дистанционен мониторинг на тези площи.

Междувременно на заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегически план у нас станаха ясни още три проекта на интервенции в директните плащания – за основно подпомагане на доходите за устойчивост, за преразпределително подпомагане и за допълнително подпомагане на млади стопани. 

От Министерството на земеделието припомнят, че мерките са индикативни, тъй като все още не са договорени базовите правила в триалога между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС. Очаква се договаряне също на финансовата рамка и на правилата по схемите, които ще залегнат в т. нар. изпълнителни и делегирани актове.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg